Wie ik werkelijk ben

Een fotograaf vertelde mij over zijn werkwijze. Hij fotografeert mensen in hun professionele omgeving en zorgt voor een persoonlijke band zodat zij hun authenticiteit, wie ze werkelijk zijn, voor de camera durven te laten zien. Maar nu was er een manager waarbij dit niet lukte. Na enige tijd stuntelen voor de camera riep hij uit: "Maar ik kan toch niet laten zien wie ik werkelijk ben?" De fotograaf was in verwarring en wist niet hoe hierop te reageren.

Maar na wat doorvragen bleek dat er iets anders speelde. Het voorval had de fotograaf geraakt en hij vroeg zich af: "Wanneer laat ik zien wie ik werkelijk ben als ik voor mijn klanten met de camera sta?" Hoe integer ben ik eigenlijk? Zijn integriteit werd in deze situatie op de proef gesteld.

Hij vroeg zich af: "Wanneer kan ik als kleine ondernemer mijn leiderschap tonen en tegelijkertijd mij kwetsbaar opstellen?"

Ook ik was getroffen door zijn verhaal en kon mij goed verplaatsen in z’n echte dilemma. Vaak moet ik als coach eigenlijk ook toegeven dat ik word geraakt door het verhaal van de cliënt. Pas als dat gebeurt, ontstaat er ruimte voor verandering. Dan pas wordt duidelijk over welke waarden het in essentie gaat.

Het is een krachtige combinatie: leiderschap en kwetsbaarheid.

Een paar tips:

  • Door te laten zien wie je werkelijk bent, levert dat een krachtige positie op

  • Een positie die uitstraalt: Waar sta ik voor, wat wil ik wel en wat niet? is duidelijk voor jezelf en de ander

  • Als je laat zien wie je werkelijk bent met jouw gedrag, nodig je anderen ook uit tot nieuw gedrag

Herkent u dit dilemma in (persoonlijk) leiderschap en kwetsbaarheid en wilt u hier meer over weten?

Neem dan contact op met:

De Waardenfabriek