Duivelse Dilemma's

Welke school kies ik voor mijn kind? Ze zijn allebei even goed. Vertel ik de net vastgestelde ernstige ziekte van mijn vader van 93 aan hem of niet? Wat wordt de vakantiebestemming Ibiza of Kreta? Een dilemma  is geen lastige situatie maar een kwestie waarbijvan je verwacht wordt dat je een keuze maakt, en het liefst nu. In die gevallen handel je bij voorkeur op een manier die voor jou het meest vertrouwd is. Een oplossing die past bij jouw waarden. Bijvoorbeeld waarden als integriteit, deskundigheid of betrouwbaarheid. Maar kan dat altijd? En hoe maak je voor jezelf helder wat voor jou de juiste keuze is? Dilemma coaching kan je hierbij helpen.

Het komt vaak voor in je professionele omgeving. Kan ik wel of niet deze gift aannemen? Zal ik wel of niet deze medewerker ontslaan? Kan ik wel of niet met deze opdracht verder gaan?Door een dilemma scherp neer te zetten, wordt het probleem helder en komt een oplossing in zicht.

Dilemma coaching is een instrument om vraagstukken helder neer te zetten en professioneel aan te pakken

Een opdrachtgever vroeg mij laatst om een training te ontwerpen. Hij zag wel iets in mijn aanpak van vorige trainingen: innovatief en creatief. Een week later liet ik hem mijn ontwerp zien. Het was creatief en ook gewaagd. Het werd afgekeurd omdat het als module niet in het geheel van opleidingen paste. Hij vroeg of ik het ontwerp wilde herzien, ofwel minder creatief wilde maken. De kwestie leek te gaan tussen mijn keuze voor een vernieuwend ontwerp of mijn aanpassing aan het groter geheel

Ik vroeg mij af wat hier het echte dilemma was. De echte kwestie speelde eigenlijk tussen mijn creatieve vrijheid en de zekerheid van een opdracht. Moest ik altijd de klant centraal stellen of niet altijd, of misschien in dit geval mijzelf? In hoeverre kon ik nog integer zijn?

Ik heb uiteindelijk de opdracht teruggegeven.

Wanneer je je afvraagt wat er nu echt speelt in een situatie, dan komt er een begin van een antwoord. Welke van mijn waarden zijn hier in het geding? Je krijgt scherp waar het in essentie over gaat.

Hoe doe je dat?

  • Neem de tijd om de verschillende voor-en tegens tegen elkaar af te wegen.
  • Oefen in een gesprek met anderen om het dilemma te ontdekken.
  • Probeer 'nieuw' te denken met alternatieven waar je misschien nog niet aan had gedacht.

Wat levert het op?

Je krijgt zicht op wat er werkelijk aan de hand is, wat nu het echte probleem is. Het is ook een bijzonder efficiënte werkwijze omdat je mogelijke zijwegen leert afsnijden. In Dilemma coaching helpen we je om tot de kern van je dilemma. Dat is het startpunt van verandering. 

Herken jij ook situaties waarbij doorvragen bij dilemma’s belangrijk is en wil je hier meer over weten?

Neem dan contact op:

De Waardenfabriek